1995

1995
18

Suomesta Euroopan Unionin EU:n jäsenmaa.

admin

Elektronisen stillkuvan sijaan aletaan puhua digitaalisesta valokuvasta.

admin

Helsingin Sanomien digitaaliset kuvayhdistelmät Sibeliuksesta ja tulevaisuuden vaaleista vuonna 1999 herättävät julkista keskustelua.

admin

Kodakin ja Canonin digitaalinen järjestelmäkamera, 1,3 megapikselin EOS DCS 3, jossa Canonin runkoon on yhdistetty Kodakin digitaaliperä.

admin
digikamerat
kamera

Corbis ostaa 11-16 miljoonan kuvan Bettmann-arkiston (johon sisältyi uutiskuvatoimisto UPI:n eli United Press Inernationalin materiaali) ja varastoi alkuperäiset kuvat maanalaiseen luolaan Yhdysvalloissa.

admin

Getty hankkii Tony Stones Images kuva-arkiston.

admin

Maailmanlaajuinen kuvakaupan keskittyminen alkaa, kun Getty Images ja Corbis aloittavat toimintansa ja online-kuvakaupan Seattlessa Yhdysvalloissa. Samassa kaupungissa aloittaa samana vuonna myös verkkokirjakauppa Amazon.com.

admin

Pedro Meyer: Truths and Fictions –cd-rom.

admin

Martin Lister: The Photographic Image in Digital Culture.

admin

Seppo Niiranen: Arkkitehtuurin aakkoset –lopputyö Taideteollisessa korkeakoulussa.

admin

Suomen Luonnonvalokuvaajat ry hyväksyy eettiset säännöt, joiden yksi kohta käsittelee kuvan manipulointia.

admin

Studiokuvaukseen tarkoitettu Phase One Plus skannaava perä tulee markkinoille. Kameraa myydään Suomessa noin 20 kappaletta mainoskuvausta tekeviin studioihin.

admin

Helsingin Sanomat julkaisee ensimmäisen digitaalisen valokuvan. Aiheena on Jukolan viesti Sipoossa kesäkuussa. Koekäytön jälkeen HS tilaa Suomen ensimmäisen EOS DCS 3:n, mutta marraskuussa 1995 kameran tullessa maahan sovitaan, että sen saa Joulupukki. Pajakylän johtaja, valokuvaaja Jarmo Kariniemi kuvaa sillä Joulupukin kammarissa Rovaniemellä joulusesongin vieraat.

admin

Nestekidenäytöllä varustetun digitaalisen kompaktikameran perusmalli, 0,25 megapikselin Casio QV 10 julkistetaan.

admin
digikamerat
kamera

Valokuvataiteen II kolmivuotisnäyttelyn Käsikirjoitus – The Scriptin kutsukorttina on Kamreeri Honkasen digitaalisesti käsitelty valokuva Eduskuntatalon pylväiköstä. Seppo Renvallin videoteos on tehty liikenteen valvontakameroiden ottamista kuvista.

admin

Kamera-lehden osto-oppaassa julkaistaan Kuvankäsittelyn sanasto.

admin

Suomesta Euroopan Unionin EU:n jäsenmaa.

admin

Videokuvauksessa käyttöön VHS-kasetit korvaava mini-DV -nauhakasetti. Sonyn DCR-VX1000 –kamera tulee markkinoille ja tunnetuksi tanskalaisen elokuvaohjaajan Lars Trierin käsivaralta kuvattujen dogma-elokuvien myötä.